BOKSAS / NARVAS: KAIP SUKURTI ŠUNIUI TEIGIAMAS ASOCIACIJAS?

Autorius: Marija Ivanavičienė February 09, 2023

Dažnam šuns šeimininkui boksas arba narvas namuose asocijuojasi su bausme. Kitiems kyla klausimas ar jis tikrai būtinas? Gal jis reikalingas tik keliavimui ar naudojimui gabenant šunį automobilio bagažinėje?

Tikrai ne!

Svarbu suprasti, jog boksas ar narvas namuose - šuns individuali erdvė. Tarsi savas kambarys, kur jis gali atsipaiduoti, jaustis saugiai. Jo saugi vieta, kuri esant poreikiui gali keliauti kartu su augintiniu.

Ypač naudinga pradėti naudoti narvą ar boksą nuo pat pirmų dienų, kai šuniukas atsirado pas jus. Ypač jei šuniukas dar būdamas mažylis pateko į jūsų namus.

 

Šuniuko pratinimas prie bokso turi ne vieną privalumą:

šuniukas narve

  1. Tai gali būti priemonė apriboti augintinio erdvę. Tokiu atveju šuniui formuojasi supratimas, kad tai jo saugi vieta. Jo poilsio erdvė kurioje jis būna, kol nėra šeimininko.
  2. Šuniui formuojamas įprotis, kad kai jis bokse - jis miega. Raskite būdu, kas šuniui suteiks komforto. Tai gali būti pledas, kurį paveldėjo iš veislyno. Arba patogus ir lengvai valomas guolis, ant kurio šuo jausis komfortiškai. 
  3. Fiziškai ribojant mažo šuniuko judėjimą lengviau jį išmokiti šlapintis ir tuštintis lauke. Svarbu grįžus namo šuniuką iš bokso tiesiai vesti į lauką. Šuniukas pradės judėti, o tai skatins "reikalus" atlikt lauke. Išvengsite balučių kampuose ir nebus poreikio palikti palučių. Jos kuria šuniui asociaciją, kad šlapintis reikia viduje. Vėliau patrakus palutes tenka traukti ir visus kilimėlius, kilimus bei užtiesalus, nes šuo nebesupranta skirtumo ant kurio paviršiaus namie šlapintis galima, o kur ne.
  4. Išvengiama grėsmės, kad likęs vienas augintinis niokos namų turtą, sugrauš baldus ar pridarys kitokios žalos sau ar namų aplinkai.
Vėliau, šuniui suaugus boksas tiesiog lieka jo saugi ir asmeninė erdvė, kurioje esant reikalui galite jį uždaryti: atvykus svečiams ar norint, kad šuo nusiramintų.

Boksas arba narvas palengvina daug situacijų ir ypač gelbėja kelionėse

mopsas bokse
  • skrydžio metu;
  • nakvojant naujoje vietoje;
  • važiuojant taksi;
  • paliekant jį viešbutyje;
  • jei nespėjate iškart pasiimti iš kirpyklos po grožio procedūrų;
  • veterinaro stacionare patirtis bus geresnė, jei jaukiai jausis narve/bokse iki apsilankymo;
  • išvykus atostogaut be augintinio ir palikus jį ne namuose, bet jo erdvėje ir pan.

KAIP pripratinti šunį prie bokso?

Lengviausia pradėti palengva nuo pirmų dienų, nors niekada nevėlu pradėti. Svarbu, kad šuniui narvas asocijuotųsi su smagumu, keltų teigiamas emocijas. 
saugi šuns vieta narve
  • Pradėdami pratinti bokso durelių neuždarinėkite, kad šuo galėtų laisvai judėti ir išeiti kada tik nori;
  • Leiskite šuniui pačiam spręsti kiek jis nori įeiti į narvo vidų. Kartais letenos įkėlimas gali būti pasiekimu.
  • Visą maistą duokite tik bokse. Jeigu iš pradžių jame nevalgo - vistiek maistą duokite tik bokse. Galite pradėti dėti maistą ant bokso krašto, kad valgant galva būtų jame, o visas kūnas išorėje jeigu nedrąsu ir po truputį maistą stumkite gilyn į narvo vidų.
  • Skanukus duokite tik bokse. Galima pradėti žaidimo forma, pvz. metate skanuką į boksą ir sakote komandą “ieškok”.
  • Ilgo graužimo skanukus arba skanėstus irgi duokite tik bokse. Jeigu šuo skanėstą tiesiog pasiima ir bando išeiti - paimkite šuns graužalą ir duokite tik jam nuėjus į boksą.
  • Mėgstamiausius žaislus palikite bokse, kad žinotų kur ieškoti smagumų.
  • Pačiam įėjus į boksą pagirkite ir paskatinkite.
Turėkite kantrybės daugiau, nei jūsų šuo! Bandykite įvairius būdus. Dažnu atveju pripratinti šunį komfortiškai jaustis bokse užtenka kelių savaičių. O jeigu niekaip nepavyksta - nedvejodami kreipkitės į dresuotojus!